søndag 17. november 2013

Mål for digital kompetanse
Lærerplanen i felles programfag vg1 service og samferdsel definerer under grunnleggende ferdigheter at digitale ferdigheter «innebærer å strukturere og behandle data som grunnlag for vurderinger, fremstilling av informasjon og effektiv utførelse og understøtting av ulike arbeidsprosesser».
Opplæringen i programfagene drift, planlegging og kommunikasjon skal bidra til at elevene kan møte arbeidslivets krav uavhengig om de velger seg videre på transport og  logistikk, salg, service og sikkerhet, IKT eller reiseliv.
Allerede første året er de en dag ute i praksis og ser hvordan IKT er en del av hverdagen i alle yrkene de kan velge mellom. For mange elever er dette motiverende for å tilegne seg mer kompetanse innen digitale verktøy.
Mange av kompetansemålene i programfaga kan ikke nås på en tilfredsstillende måte uten å involvere digitale verktøy, men det er også nevnt eksplisitt som her:
Kommunikasjon
  • Bruke relevante digitale verktøy til kommunikasjon og utarbeidelse av tekster
  • Lage og fremføre presentasjoner ved bruk av digitale verktøy
Planlegging
  • Bruke relevante digitale verktøy til informasjonsinnhenting
  • Forklare hvordan informasjonsteknologi kan understøtte arbeidsprosesser
Drift
  • Bruke relevante digitale verktøy til systemering og bearbeiding av tallmateriale
  • Utføre grunnleggende sikkerhetsrutiner knyttet til egne data
  • Føre og avslutte regnskap

Å jobbe med fagene i henhold til overnevnte mål er naturlig og nødvendig. I kommunikasjonsfaget lager de f.eks brosjyrer og kampanjemateriell. De må også ha forståelse for hvordan de kan benytte ulike sosiale medier som del av en markedsføringsstrategi.

 I planlegging jobber vi med det som er nødvendig før en starter bedrift så her er det viktig at de kjenner til og finner frem på for eksempel Brønnøysundregisteret og andre steder for registrering av foretak. De må også gjøre vurderinger av hvilke IKT-verktøy som er nødvendig for en bedrift.

I driftsfaget føres bl.a. regnskap, budsjett og priskalkyler – her er ulike økonomiprogrammer viktige hjelpemidler.

Skolen har ikke jobbet med lokale tilpasninger, men avdeling for service og samferdsel har temaet oppe med jevne mellomrom – noen er mindre interessert i å bruke digitale verktøy enn andre.

mandag 14. oktober 2013

Da har jeg laget min første blogg, forundret over hvor raskt det lot seg gjøre. Jeg er også skeptisk, ved opprettelse av bloggen, kommer flere tips fra Google om hvordan jeg kan få flest mulig til å lese bloggen min. Foreløpig vil jeg helst at den skal være litt skjult kjenner jeg, skummelt nok å dele med mine medstudenter. Forhåpentligvis vil studiet gjøre meg mer trygg, og kanskje får jeg lyst til å publisere til flere etter hvert?

Før jeg tester dette ut på elevene, vil jeg i alle fall lære meg mer, nå etter en kort intro og noen interessante artikler, er interessen tent. Tipper det blir et lite blogg-prosjekt om ikke lenge i klassen min.

Jeg har meldt meg på kurset for å bedre min digitale kompetanse. Elevene responderer positivt på bruk av IKT i undervisningen. Jeg ser frem til å lære hvordan vi kan utnytte ulike verktøy enda bedre både for å få bedre innblikk i elevenes progresjon og mulighet for enda større grad av tilpasning og differensiering.

Skolen bruker Fronter som plattform, og  dette er det viktigste verktøyet for deling av fagstoff, innleveringer, prøver og tilbakemelding til og fra elever. I tillegg har hver klasse sin gruppe på Facebook hvor alt fra lenker, tips og kjappe "kommer-for-sent" meldinger legges ut. Nå er jeg spent på hvordan bruk av blogg kan tilføre en merverdi i undervisningen.